2015. január 26., hétfő

Töltött libanyakbőrrel töltött sertéskaraj Szakter módra

Ünnepi étel készült kedvesemnek, ma ünnepli szülinapját! :) Megleptem, egy íncsiklandó étellel. Örömmel és jó ízűen fogyasztotta, nekem okozva ezzel örömet! <3
A menü a következő volt:

1.fogás: Liba húsleves, csigatésztával
2.fogás: Töltött libanyakbőrrel töltött sertéskaraj Szakter módra, Töltött libanyakbőr, és köretként hercegnő burgonya
Desszert: Ekler fánk

Most leírom  a 2. fogást, mert érdemes elkészíteni, isteni!

Töltött libanyakbőrrel töltött sertéskaraj



Hozzávalók:
  • 1 db csont nélküli sertéskaraj (1-1,2 kg)
  • 2 db libanyakbőr
  • töltelék
  • cérna, vagy hústű
  • egy jénai, vagy tepsi
A karajt készítettem el legelőszőr.
A húst megmostam, felszúrtam helyet készítve a tölteléknek, ezért némi húst közepéről kivághatunk.( 5-10 dkg)

Sóztam, borsoztam, félreraktam míg elkészítettem a töltött libanyakat.
A libanyak bőröket is lemostam, a vékonyabbik résznél bevarrtam, mert a vastagabb részénél fogva töltöttem.


Töltelékhez
Hozzávalók:
  • 3 db vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • tojásnyi libazsír, vagy
  • 4 db tojás
  • 10 dkg gomba
  • a húsból kivett ledarált hús
  • bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • egy csokornyi petrezselyemlevél felvágva
  • 2 szikkadt zsemle
A hagymákat megpucoltam, finomra vágtam, egy nagyobb serpenyőben a zsíron üvegesre pirítottam a kockára vágott szalonnával együtt.

Hozzátettem a felszeletelt gombákat, a darált húst, a petrezselymet, sóztam, borsoztam és meghintettem ételízesítővel. 



Közben a zsemléket hideg vízbe beáztattam, a tojásokat pedig felvertem kissé. A serpenyőt lehúztam a lángról, hozzátettem a vízből kiszedett, kinyomkodott zsemléket és a felvert tojásokat is. Visszatéve a tűzre, kevergetve besűrítettem. 

Megízleltem, kissé sóssá téve! Félreraktam s hagytam langyosra hűlni.

Libanyak töltése:
  • cérna
A vékonyabb részénél bevarrt nyakbőrt, kézbe fogtam és megtöltöttem a vastagabb felénél, majd az is bevarrtam, hogy a töltelék ne folyjon ki.


Karaj töltése:
  • Hústű, vagy cérna
A karajt előzőleg felszúrtam és ebbe óvatosan belehelyeztem a töltött libanyakbőrt.
A karaj két végét eldolgoztam, hústűvel bezártam, hogy benne is maradjon a töltött nyakbőr.


Elkészítés:
  • jénai, vagy tepsi
  • 1 kanálnyi zsír
  • paprika, vagy Édes Anna
  • őrölt bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál rozmaring
Egy jénait vagy tepsit előkészítettem, kizsíroztam, belehelyeztem a karajt és a másik töltött libanyakbőrt.
Paprikával, borssal bedörzsöltem, megszórtam vágott vöröshagymával és fokhagymával. Kis húsleveslét, illetve vizet öntöttem alá.
Mellé helyeztem a rozmaring szálakat.


Sütés:
Lefedve alufóliával, előmelegített sütőben 2 órán át 170 C°-n sütöttem, pároltam. Utána levéve a fóliát 180 C°-n, egy órán át pirosra pirítottam. Többször meglocsoltam tálalásig a szaftjával.

Tálalás előtt eltávolítottam a cérnákat, illetve a hústűt!

Fél óra pihentetés után szeletelhető.


Tálalásnál én hercegnő burgonyát adtam hozzá, és savanyúságot!

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...