2015. január 18., vasárnap

Pudingos almás pite

Pudingos almás pite


Hozzávalók:
a tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 20 dkg zsír
  • 1 vaníliás cukor


A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, sózzuk.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és a vaníliás cukrot és az élesztőt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáöntjük az élesztős tejet, hozzáreszeljük a citrom héját, és összedolgozzuk.

Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Fél órát kelesszük, majd két rész cipóra osszuk, egy kisebbre és egy nagyobbra. A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és ezt rakjuk a tepsink aljára. Én úgy szoktam, hogy a szélét is érje a tészta, ha szükséges, kis darabokat nyomkodhatunk körbe.
Majd megkenjük a pudinggal.

Hozzávalók:
a pudinghoz

  • 1 csomag vanília puding
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
A pudingot a szokásos módon elkészítjük, besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, és megkenjük a tészta alját vele.
Az alma krémet ráhalmozzuk a puding tetejére.

Hozzávalók:
az alma krémhez
  • 5 db nagyobb alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja, és leve
  • 1 kávéskanál fahéj
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, csipet sóval megsózzuk, elkeverjük, és kicsit félrerakjuk, hogy engedjen levet a sótól. 
Majd kinyomkodjuk belőle a levet (leszűrve almalét kapunk"melléktermékként")
Egy tálban az almát, és a többi összetevőt összekeverjük. 
Végül ráhalmozzuk, elterítjük a pudingos felületen.

A maradék kisebbik tésztacipónkból csíkokat vágunk, vagy sodrunk, tetszés szerint, és keresztebe, átellenesen felhelyezzük az alma tetejére.
Kristály cukorral megszórjuk a tetejét végül. Előmelegített sütőben 170 C°-on készre, enyhén pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.




Egyszerű, finom pite, a puding és az alma nagyon jó elegyet és ízeket alkot!
Érdemes kipróbálni! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...