2015. január 24., szombat

Bolognai lasagne házilag

Mostanában nem készítettem el ezt a finom ételt, úgy döntöttem, természetesen a gyerekek jóváhagyásával, hogy megsütöm. Nem csak a ragut, de a tésztát is hozzá. Mert úgy jó, ha teljesen házi! Legalább az ember lánya tudja, mit eszik! Ráadásul olcsóbb, és nem utolsósorban finomabb is!
Természetesen amint elkészült, már az aprónép a tepsi körül topogott, nehéz volt megvárni azt a röpke időt, míg kicsit hűl! No, de azért készült!

Bolognai lasagne házilag



A bolognai raguhoz
Hozzávalók:
  • 40 dkg sertés darált hús (színhús)
  • 10 dkg szalonna
  • 5 dl paradicsompüré (sűrű)
  • 3 fej vöröshagyma
  • bors
  • őrölt, vagy vágott oregánó
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 2-3 db babérlevél
A szalonnát felkockáztam és a kis olajat hozzátéve kiolvasztottam. Hozzátettem a finomra vágott hagymát, és együtt pirítottam.


A darált húst is rátettem és fehéredésig pirítottam kevergetve.

Felöntöttem a paradicsompürével, sóztam, borsoztam, cukroztam és meghintettem oregánoval.

Hozzátéve a babérleveleket, keverve összeforraltam, majd lefedve pár percet pihentettem, hogy érjenek össze az ízek.




Besamel mártás
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1/2 L tej
  • szerecsendió
A vajból és lisztből világos rántást készítettem, melyet tejjel felengedtem. Sóztam, szerecsendióval meghintettem és keverve alacsony hőfokon besűrítettem.






Lasagne tészta
Hozzávalók:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg liszt
  • 5 tojás
Az összetevőket alaposan összegyúrtam és félrerakjuk pihenni 20 percre. 


A tésztából kisebb darabokat tépve, késfoknyi vastagságú lapokká nyújtottam lisztezett gyúródeszkán.

Azért kis darabokra, mert könnyebb vele a munka. Ezeket a tésztalapokat feldaraboltam kb.10x10 cm-s négyzetekre és lobogó forró sós vízbe kifőztem a tésztákat pár pillanat alatt. 

Olajozott tálcára szedtem őket és felhasználásig félreraktam.



Feltét
Hozzávalók:
  • 15 dkg sajt (trappista, pizzafeltét, stb.)
  • bazsalikom

Összeállítás:
Egy közepes tepsit kiolajoztam. Az alját beterítettem tésztával, melyet megkentem besamellel, és közvetlenül rákentem a bolognai ragut. 




Lefedtem egy réteg tésztával, majd ismételten besamel, és bolognai ragu, és így míg el nem fogynak az összetevők. Végül tésztával fedtem, rá besamel és a reszelt sajt+ bazsalikom.

Előmelegített sütőben 185 C°-n 30 perc alatt pirosra, készre sütöttem.
Kicsit várva szeltem, mert még széteshet, de hát ki tud várni...........!



Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...