2015. január 23., péntek

Bajor zsemle, kicsit másképp

Bajor zsemle, kicsit másképp



Hozzávalók:
  • 35 dkg B80-a kenyérliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5-10 dkg fehér liszt B55 (szóráshoz, hintéshez)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 4 dl víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • a kifőzéshez 1-1,5 L víz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna

A vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és felfuttattam rajt az élesztőt.
Kelesztőtálba téve a liszteket, sóval összekevertem.

Hozzáöntöttem apránként az élesztős vizet, és összedolgoztam. 

Kis olaj hozzáadásával addig gyúrtam míg kéztől és edénytől el nem vált a tésztám. Természetesen, ha szükséges + lisztet, vagy nedvességet adunk hozzá, hogy a kívánt állagot elérjük!

Lefedve meleg helyen, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztettem.

Lisztezett gyúródeszkára borítottam és 8 részre, cikkre osztottam.


A cikkeket, egyenként kis cipócskákká alakítottam úgy, hogy kívülről befelé hajtogattam az oldalakat addig, míg gombócokká nem váltak.



Felraktam egy fazékba vizet forrni, amelybe forrásnál a szódabikarbónát tettem és egyenként fél percet számítva kifőztem a tésztákat. Mindkét oldalát érje a forró víz, ezért megforgattam benne.

Kivettem, lecsepegtettem és sütőpappírral bélelt tepsire helyeztem. Keresztesen bevagdostam őket.

Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt, 190-195 C°-n szép pirosra sütöttem a zsemléket, majd rácsra szedve hagytam kihűlni.



Isteni, házi, kívül ropogós, belül omlós! Szendvicsalapnak, de kenyér helyett is, reggelire, tízóraira, vacsira, uzsira, amikor csak szeretnénk enni! :)

Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...