2015. január 6., kedd

Aprófánk, ahogy én készítem

Itt a farsang ideje, de ha kívánjuk bármikor elkészíthető "csak" mert finom!

Aprófánk, ahogy én készítem



Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • porcukor hintéshez
  • olaj a kisütéshez
  • baracklekvár

A tejet langyosítottam és feloldottam benne a cukrot, sót, vaníliás cukrot. Az élesztőt belemorzsoltam és hagytam időt a megkelésére, felfutására. 

A lisztet kelesztőtálba töltöttem és hozzáadtam a hozzávalókat, az élesztős tejet, a reszelt citromhéjat, a tojást, a langyos vajat. Jól összedolgoztam, majd meleg helyen duplájára kelesztettem.


Gyúródeszkára borítottam kelés után a tésztám, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtottam.
Pogácsaszaggatóval kiszaggattam.

Tetővel rendelkező, magasabb peremű serpenyőben, lábasban felforrósítottam az olajat.
A fánk pogácsák egyik oldalán ujjal középen mélyedést nyomtam és a forró olajba úgy helyeztem bele először, hogy alul legyen a mélyedés, majd lefedtem az edényt.

Amikor a fánkok alja arany-barnás, akkor megfordítottam az olajban, és már fedő nélkül sütöttem tovább a megfelelő színig.

Gyorsan sülnek, vigyázva kell sütni nehogy elégjenek!
Kivettem papírtörlőre a fánkokat, hagytam lecsöpögni.

A mélyedésekbe lekvárt töltöttem és vaníliás porcukorral megszórva tálaltam melegen.

Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...