2014. december 23., kedd

Töltött káposzta, ahogy én készítem!

Karácsonykor az ünnepi menü legfontosabb része a töltött káposzta. Rengeteg elkészítési módja létezik. Az enyém kicsit "mix", mert elegyítettem az erdélyi és a zalai receptúrát, saját számíze szerint!

Töltött káposzta, ahogy én készítem!



Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéscomb (darálva)
  • 1 fej káposzta
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 bögre rizs
  • 2-3 kanál libazsír
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg húsos füstölt porc
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 0,5 L paradicsompüré
  • őrölt bors
  • 3 babérlevél
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • húsleves alaplé
  • tejföl

Egy nagyobb fazékba vizet teszek kis sóval forrni. Ebbe rakom főni az egész fej káposztát. Szépen leválnak a levelek a torzsáról, azokat kiemelem, torzsánál levágom a nyélrésznél. Tenyérnél nagyobb "lapokat" vágok belőlük, a vastagabb ereket késsel levékonyítom.
Az egyik vöröshagymát felaprítom, egy kanálnyi zsíron üvegesre pirítom, félreteszem kihűlni.
A darált húst egy edénybe összekeverem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, tojással, a pirított hagymával, kis piros paprikával, és a rizzsel.
A káposztalevelekbe beletöltjük a húsos tölteléket, mégpedig úgy, hogy a leveleket tenyérbe véve, arra halmozunk egy adagnyi tölteléket, feltekerjük a levelet és két végét begyűrjük, behajtjuk.

Ha elkészültek a töltelékek, akkor egy nagyobb fazékba elhelyezem őket az alábbi módon:
A fazék aljába egész leveleket helyezek, kibélelem velük. Rájön egy adag savanyú káposzta elosztva, a felaprított húsos pörc következeik, és arra kerülnek a töltelékek. újra savanyú káposzta, rá kolozsvári szalonna szeletek, és újra töltelékek sorban. Míg el nem fogynak az összetevők, addig rakjuk.
Végül lefedjük káposztalevelekkel.
Míg el nem lepi, húsleves, vagy csontleves alaplével felöntjük. Rádobjuk a babérlevelet és a köménymagot. Lefedve, forrástól számítva 1 órát pároljuk, lassú tűzön.
Ezután a másik vöröshagymát szintén megpirítjuk üvegesre egy kanálnyi zsíron, hozzátesszük a lisztet, rántást készítünk. Levesszük a lángról és pirospaprikát beletesszük. Kis vízzel hígítva hozzáöntjük a káposztánkhoz a fazékba, a paradicsompürével együtt. Nem keverjük, csak rázogatjuk a fazekat!Felül kicsit igazgathatjuk fakanállal, de csak ennyi!

Még 1,5-2 órát főzzük lassú tűzön, ha szükséges után ízesítünk!
Ha pár órát áll önmagában, mikor már eloltottuk alatta  lángot, annál finomabb lesz, mert jobban megérnek az ízek!
Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...