2014. december 11., csütörtök

Savanyú krumplis tüdőleves

Zalaegerszegen vásárlok be általában, van tuti helyem, ahol húst veszek, illetve húskészítményeket....és tüdőt...! Már rég akartam készíteni tüdőlevest, olyan régi parasztos tüdőlevest, melyet a disznóvágási időszak végén szokott nagyanyám, és édesanyám készíteni. Isteni, savanykás, de mégis karakteres, a pocaknak nagyon jó leves! Még másnaposoknak is ajánlom! :D Mindig, mindenkor, laktató, és mindig elfogy!.........


Savanyú krumplis tüdőleves



Hozzávalók:
  • 50-60 dkg sertéstüdő
  • 20 dkg apró hús, darab comb, tarja
  • 1 babérlevél
  • ételízesítő
  • bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 kanál Édes Anna (házi darált paprika)
  • 2 kanál zsír (3 kanál olaj)
  • 5-6 db közepes burgonya
  • 3 kanál liszt
  • ecet
  • tejföl



A tüdőt egy fazékban a hússal, pár csepp ecettel fel tettem főni, addig míg a nyers színét el nem vesztette, de közben késheggyel megböködtem, hogy a habja jöjjön ki. Majd áttettem hideg vízbe, lecsöpögtettem, felkockáztam.
Újra főni tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd fűszereztem, sóztam, borsoztam, hozzá tettem a babér levelet, a tisztított vöröshagymát, Édes Annát és puhára pároltam. Végén hozzátettem a megtisztított felkockázott burgonyát s mikor az megpuhult, berántottam a levest, (zsírból, lisztből rántást készítettem, amelybe belereszeltem a fokhagymát és hozzátettem a piros paprikát) Összeforraltam, ecettel savanyítottam (ízlés szerint) és ekkor lehet után ízesíteni.
Tejföllel meglocsolva és friss kenyérrel tálaltam!

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...