Savanyú krumplis tüdőleves
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertéstüdő
- 20 dkg apró hús, darab comb, tarja
- 1 babérlevél
- só
- ételízesítő
- bors
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 kanál Édes Anna (házi darált paprika)
- 2 kanál zsír (3 kanál olaj)
- 5-6 db közepes burgonya
- 3 kanál liszt
- ecet
- tejföl
A tüdőt egy fazékban a hússal, pár csepp ecettel fel tettem főni, addig míg a nyers színét el nem vesztette, de közben késheggyel megböködtem, hogy a habja jöjjön ki. Majd áttettem hideg vízbe, lecsöpögtettem, felkockáztam.
Újra főni tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd fűszereztem, sóztam, borsoztam, hozzá tettem a babér levelet, a tisztított vöröshagymát, Édes Annát és puhára pároltam. Végén hozzátettem a megtisztított felkockázott burgonyát s mikor az megpuhult, berántottam a levest, (zsírból, lisztből rántást készítettem, amelybe belereszeltem a fokhagymát és hozzátettem a piros paprikát) Összeforraltam, ecettel savanyítottam (ízlés szerint) és ekkor lehet után ízesíteni.
Tejföllel meglocsolva és friss kenyérrel tálaltam!
Jó étvágyat!