2014. december 14., vasárnap

Napóleon csirke

Napóleon csirke

Egyszer úgy esett, hogy Napóleon marengoi csata (1800.június 14.) utáni győzelmi ebédre készülődvén, a főszakácsa nem eléggé volt résen, mert a harc hevében eltűnt a tábori felszerelés, edényestül, üstöstül, mindenestül. Hát felkerekedett  Durand, mert így hívták derék szakácsunk, és a leigázott faluból csirkét, hagymát fokhagymát vételezett hadisarc gyanánt, és bor is akadt mit magával hozott. Napóleon kirohanásai sokszor őrületbe kergették, és így néha, idegcsillapítás gyanánt megnézte a pohár alját. Eme ebéd alkalmával is így történt, elkészülve a lakomával, véletlenül nyakon borította bőséges borral az ételt. Hát nem volt mit tenni, a császár ezt kapta ebédre. Ellenkezőjére sült el a dolog, mert a császárnak nagyon bejött az étek, és innentől fogva minden győztes csata után ezt a kreálmányt kérte, győzelmi ebédként!
Eredeti recept garnélát is említ, illetve kenyérpirítóssal, tetején tükörtojással tálalták egykoron, de több változata is elterjedt, pl: gombás
Mi kedvencünk is ez az egyszerű étel lett, hát leírom, hogy Zalában hogy is készítik el, illetve az én konyhámban! ;)



Napóleon csirke



Hozzávalók:

  • 1 egész csirke, vagy csirke comb (7-8 db)
  • liszt
  • 2 kanál zsír, vagy 3 kanálnyi olaj
  • 1/2 L fehérbor
  • bors
  • egy marék oregánó
  • pár szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 1 fej fahagyma
  • 2 paprika (vagy helyette lecsó, Édes Anna)
  • 2 paradicsom, paradicsompüré 
  • egy marék petrezselyemlevél
  • 1 kiskanál cukor
  • bazsalikom
  • fekete olívabogyó



A csirkét, (jelen esetben combot használtam fel), sózom borsozom, és lisztbe mártom. Egy vastagabb aljú lábosban, vagy tetővel rendelkező serpenyőben felhevítjük a zsírt, és mindkét oldalát megpirítjuk a combunknak, és felöntjük a borral. Lassú tűzön pároljuk fél órát, időnként kevergetve, majd hozzátesszük a fok és vöröshagymát szeletelve, sót, kakukkfüvet, oregánót, babérlevelet, rozmaringot, paprikát paradicsomot, paradicsompürét, Édes Annát.
Ismét fél órát pároljuk, hozzátesszük a cukrot, petrezselyemzöldet, bazsalikomot.
Közben többször kevergetjük, és fedő alatt pároljuk. Ha sok a zsiradék rajt lemerjük. Ha megpuhult a húsunk, hozzátesszük az olíva bogyókat.
Ízesítjük, ha szükséges és kész.
Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk. Parmezán forgácsokkal is megszórhatjuk.
Laktató, finom, kellemese ízharmóniával a család kedvence lehet.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...