2014. december 19., péntek

Képviselőfánk



Az ünnepi menüből nem hiányozhat, mert mindenki kedvence! :)


Képviselőfánk



Hozzávalók:
a fánkocskákhoz

  • 20 dkg margarin 
  • 2 dl víz 
  • 1 csapott kávéskanál só 
  • 20 dkg liszt 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 5 db tojás


A vizet feltesszük főni egy vastagabb aljú lábosba, ha forr hozzátesszük a margarint. A margarin elolvadása után hozzákeverjük a lisztet. Pirítjuk, mint a rántást, de nem addig, hogy elszínesedjen, inkább itt a besűrűsödés a lényeg.
A tojást előzőleg egybeütjük és egyneműsítjük. Levesszük a lángról a masszát, és kicsit várunk, hogy hűljön, majd a tojást elkezdjük hozzá folyamatosan keverni, és sűrű galuskatésztához hasonló állagot kell kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire habzsákkal diónyi halmokat nyomunk, de nem túl közel, és előmelegített sütőben 4-es fokozaton, vagy 180 C°-on 20-25 percig sütjük, ha picit pirult a teteje, és az alja kocog, ha megütögetjük, akkor jó, de még nem vesszük ki a sütőből, hanem alacsony hőfokon még 10 percet sütjük-szárítjuk, mert különben összeeshet.



Ha elkészült, és kihűlt kettévágjuk és megtöltjük tetszőleges töltelékkel. Én az alábbi töltelékkel töltöm:



Vanília krém
Hozzávalók:

  • 1,5 tasak vanília pudingpor 
  • 4 tojás 
  • 0,5 L tej 
  • 1 csipet só 
  • 5 kanál cukor

A pudingot kis tejjel és a tojás sárgákkal kikeverjük. A többi tejet a cukorral felrakjuk tűzre. Ha felforrt, hozzákeverjük a pudingos elegyet, és lassú tűzön besűrítjük folyamatos keverés mellett.
Közben felverjük a tojásfehérjét, csipet sót dobunk hozzá, és óvatosan belekeverjük a forró masszába.

A krémet kihűtjük, majd megtöltjük habzsákkal vele a fánktészták alsó felét.

Tejszínhab
Hozzávalók:
  • 0,4 L cukrászati tejszínhab
A tejszínt felverjük kemény habbá, majd habzsák segítségével a vanília krém tetejére nyomjuk.

Végül felrakjuk a fánkocskák kupakját a tejszínhab tetejére, és megszórjuk a kész képviselőfánkokat porcukorral.

Ebből az adagból kb. 16 kisebb fánkocska, vagy 10 nagyobb készülhet.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...