2014. december 30., kedd

Ciorba Radauteana - Csorbaleves



Most egy olyan levest mutatok be, amelynek az ízvilága egyedi, harmónikus, és egyértelműen román-erdélyi receptúra alapján készült. A csorbák királynéjának is nevezhetnénk, mert minden ami jó csorbához kell, benne található! Aki a csorbákat szereti, a savanykás, selymes ízeket, nem fog csalódni!

Eredeti receptet kedvesem komponálásával, fordításában tárom elétek!


Ciorba Radauteana




Hozzávalók:
  • 1 bontott csirke (kb 700 g) belsőségek nélkül
  • 2 db kápia, vagy kaliforniai paprika (piros)
  • 1 nagy zellergumó
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagyobb fehérrépa
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 300 g tejföl
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • pár szál lestyán
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál almaecet
  • 4 tojássárgája
  • 3 db babérlevél
  • 8-10 db szemes bors

A csirkét elemeire szedtem, és hideg vízbe feltettem főzni, forrástól számítva lassú tűzön addig pároltam, míg a habzása leáll.
Közben megtisztítottam, hámoztam és felnégyeltem a zellert a többi zöldséggel együtt.
A főzőléből kivettem a húst és egy tiszta vízzel töltött fazékba tettem át. Hozzá raktam a felnégyelt zöldségeket, a tisztított pucolt vöröshagymákat egészben, a paprikákat kicsumázva és a borsot, babérlevelet.
3/4-1 órán át lassú tűzön tovább főztem a hús puhulásáig, akkor mindent kivettem a levesből és hűlni tettem legalább addig, hogy dolgozni tudjak velük. A levest leszűrtem és visszatöltöttem a fazékba.
Közben a lestyánt és a petrezselyemzöldet felaprítottam, a fokhagymát lereszeltem.
A csontról leszedtem a húst, és daraboltam a bőrrel együtt. 
A zöldségekből csak a sárgarépát használtam fel, a többire nincs szükségünk, már a levesnek átadták az ízüket, beteljesítették küldetésük.
Tehát a sárgarépát felkockáztam és hozzátettem a leszűrt leveshez, a felaprított hússal együtt.
Egy tálban a tojás sárgákat a tejföllel kikevertem és lassan kis adagokban adagoltam hozzá a levesből, közben kevertem, nehogy a tojás sárga kicsapódjon.
Végül az egészet visszatöltöttem a leveshez és lassú forralással keverve besűrítettem. Hozzátettem a fokhagymát amit előzőleg lereszeltem, az ecetet, és a vágott petrezselyem és lestyán zöldet.
Szükség szerint után ízesíthető, még egy kis forralás és kész.

Forrón tejföllel és ecetes erős paprikával tálaltam!

Igazi kuriózum! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...