2014. december 19., péntek

Bolognai húsgombócok paradicsomszószban

Magyarok vagyunk, de az olaszos kaja ott szerepel a toppon, annál is inkább mert az oregánó, bazsalikom, kakukkfű, mindig is a kedvenc fűszereim közé tartoznak, épp úgy mint a hagymafélék! :) Ezt a remek kreációt pedig nem lehet kihagyni!

Bolognai húsgombócok paradicsomszószban



Hozzávalók:
A gombócokhoz

  • 40 dkg darált hús
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db szikkadt zsemle 
  • ízlés szerint kis csili
  • bors
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál zsemlemorzsa
  • olaj a kisütéshez
A vöröshagymát megtisztítom, felaprítom, kevés olajon megpirítom. A fokhagymát lereszelem. A zsemlét hideg vízbe beáztatom, majd kicsavarom.
A darált húst és az összetevőket összekeverem, 1 órát állni hagyom.
Majd kisebb diónyi nagyságú gombócokat készítek vizes késszel, és a felhevített olajon félig megsütöm.
Közben elkészítem a szószt!

Hozzávalók:
A szószhoz
  • 1 db vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 0,5 L paradicsompüré 
  • 1 kávéskanál oregánó (vagy annak megfelelő friss) 
  • 1 kis szál rozmaring 
  • 1 babérlevél 
  • 1 kávéskanál bazsalikom (vagy annak megfelelő friss) 
  • só 
  • bors 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 kiskanál kakukkfű (vagy annak megfelelő friss)

A vörös és fokhagymát lereszeljük, az olajon üvegesre pirítjuk, hozzátöltjük a paradicsompürét, és a fűszereket, elkeverjük, és lassú tűzön főzzük, kis vizet öntünk rá, majd kissé besűrítjük.



A kész szószba beletesszük a gombócokat és még 10-percig együtt pároljuk. Ha szükséges után ízesítjük.




Spagettivel tálaljuk és reszelt sajttal, parmezánnal.


Pillanatok alatt megvan, laktató, és finom! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...