2014. november 26., szerda

Töltött sertés dagadó

Az örök kedvenc! Szinte csak disznóvágások alkalmával, illetve kóser helyekről lehet beszerezni "felszúrt dagadót"!
Tehát kesztyűként felvágott disznóságról van szó, tökéletes tölteni való húsféleség! Íme, így készítem én el!:

Töltött sertés dagadó


Hozzávalók:
  • egy közepes felszúrt dagadó
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 kanál zsír a tepsi, vagy sütőtál kikenéséhez
  • 1 nagyobb tű
  • erős cérna
    a töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 kanál zsír
  • 20 dkg gomba 

Először elkészítettem a tölteléket. 
A zsemléket hideg vízbe beáztattam. A hagymákat tisztítás után felaprítottam, a zsiradékon üvegesre pirítottam, hozzádobjuk a tisztított, felszeletelt gombát, és a petrezselyem zöldet. Együtt kevergetve pirítottam, míg a gomba el nem fötte a levét. Lehúztam a lángról, hozzátettem a kicsavart áztatott zsemléket, elkevertem az elegyet, majd ráütöttem a tojásokat, és azzal is elkevertem. Sóztam, borsoztam. Visszatettem a tűzre, és addig kevertem, pirítottam, míg a tojás be nem sűrítette a masszát. Félretettem, hagytam kihűlni!
A dagadót kívülről és belülről jó alaposan átdörzsöltem sóval, borssal, és majoránnával. A tölteléket kihűlés után bekanalaztam a hús nyílásába, mintha egy tömlőt töltenék meg, majd a végét tűvel, cérnával bevarrtam a nyílást. A töltött húst elhelyeztem az előre zsírral kikent tepsiben, megigazgattam, és egy ujjnyi vizet töltöttem alá. Alufóliával lefedtem. Előmelegített sütőbe toltam, és hússütő fokozaton, közepesnél valamivel erősebb hőfokon pirosra sütöttem kb. 1,5 óra alatt. A sütés vége előtt 20 perccel levettem a fóliát, és úgy pirítottam a kívánt színre.

Isteni finom hagymás burgonyasalátával, de rizst, burgonyapürét, hasábburgonyát, zöld köretet is adhatunk hozzá. Kihűlve szépen szeletelhető, kenyérrel csemege! ;)

Jó étvágyat! 

Tipp:
  • Ha a húsunk középen szétnyílik, nem baj, esztétikus is lehet, így is finom!
  • A tojást kikeverhetjük előre a kicsavart zsemlékkel és a fűszerekkel, úgy is hozzáönthetjük a pirított hagymás gombára
  • Nem szükséges a gomba hozzáadása, de megspékelhetjük füstölt szalonna csíkokkal, apróra vágott májjal is a tölteléket!
  • A töltelék kicsit sós, akkor jó, mert sütés alatt a hús kiszívja a sósságát!
  • A cérnát távolítsuk el sütés után! 
  • Mielőtt tálalnánk, minimum 10-15 percet várjunk, hogy a hús pihenjen, s aztán szeleteljük!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...