2014. november 28., péntek

Tökipompos

Igazi zalai-vasi étel, kemencében, vagy "redliben" készítették régen nagyszüleink, de sima mai sütőben is megsüthető!

Tökipompos


Hozzávalók:
a tésztához

  • 0,5 kg liszt BL55, vagy BL80-as kenyérliszt
  • 0,5 kg burgonya, vagy 4-5 db közepes-kisebb
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2, 5 dl víz
  • zsír a tepsi kikenéshez
A burgonyát héjában megfőztem és amint kihűlt, apró lyukú reszelőn lereszeltem, (átnyomjuk krumplinyomón) hozzátettem a lisztet, a sót, a már fellangyosított cukrozott vízben felfuttatott élesztőt és összedolgoztam. A zsírral kikent tepsibe terítettem egyenletesen, majd  feltéttel megraktam.

Hozzávalók:
a feltéthez
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg felkockázott húsos szalonna, vagy házi sonka 
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista jellegű)
A szalonnát picit lepirítottam és hűlni tettem. A tészta tetejét tejföllel megkentem, a hagymát, fokhagymát felszeltem és rászórtam, majd a szalonnánkat is egyenletesen elrendeztem rajt. Végül a sajt következett. Előmelegített sütőben 170  C°-on pirosra sütöttem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...